HANDLETTEREN 2020 online workshops

Er wordt overal op allerlei manieren en niveaus met handletteren gespeeld. Als grafisch vormgever en kunstenaar heb ik hier uiteraard mijn eigen kijk op en die deel ik graag met jou!

Handletteren is een heerlijk ontspannen bezigheid, maar het is ook heel leuk en geeft energie door op een creatieve manier met letters en teksten te spelen!

Per periode van 5 weken geef ik iedere dinsdag en donderdag een workshop Handletteren met potlood en micropen. Omdat we niet meer in de gezellige luchroom ‘Ons Backhuys’ kunnen zitten, geef ik de lessen online en kun je rustig vanachter je eigen tafel live meedoen!

Handletteren workshop
Mijn werkplek waarvandaan ik de online lessen geef :)

Wil je op een andere manier leren handletteren, meer weten over het zelf ontwerpen van letters, dieper ingaan op de diverse contrasten en hoe je daarmee kunt spelen om jouw werk net dat beetje extra en anders dan de rest te maken?

Uiteraard gaan we ook kijken naar hoe handletteren door de jaren heen gebruikt werd en hoe nieuwe kunstenaars nieuwe lettervormen ontwerpen en gebruiken, maar je gaat vooral zoeken naar hoe jij met letters om kunt gaan. Wil jij ook iets anders dan de bekende stijlen en vooral je eigen stijl zoeken in het handletteren?
Dan is deze serie workshops echt iets voor jou!!

Je kunt op ieder niveau inspringen! Ervaring is niet nodig!

Wat gaan we doen?

In de lessen maak je kennis met de basisprincipes van het handletteren met potlood. We gaan spelen met o.a. grijstinten, arceertechnieken, lettervormen, witruimten en contrasten. Aan de hand daarvan gaan we kijken naar oude letterstijlen en hoe we daar een modern tintje aan kunnen geven. En natuurlijk ga je stap voor stap leren je eigen letters te ontwerpen!

Handletteren workshop
Een paar voorbeelden van de opdrachten waar we mee aan de slag gaan in serie 1

Iedere workshop is op zichzelf staand te volgen, maak je een compleet werkje en doe je genoeg kennis op om zelf thuis verder mee te experimenteren en oefenen.

Wil je zeker zijn van een plekje voor de hele serie, dan kun je je voor de hele serie in een keer opgeven. Wil je alleen af en toe meedoen of gewoon maar 1 maal, dan kan dat ook. Iedere workshop is een afgerond geheel.

ONDERWERP PER LES

SERIE 1

 • LES 1 – Kennismaking met de materialen en de Basis lettervorm, hoe is een letter opgebouwd en wat kun je daarmee.
 • LES 2 – Contrast: dik/dun, licht/donker
 • LES 3 – Contrast: Vorm en tegenvorm
 • LES 4 – Contrast: Van outline en gevuld naar eigen letters
 • LES 5 – Contrast: groot/klen, cursief/recht

SERIE 2

 • LES 1 – Versaal letters van toen voor nu
 • LES 2 – volgt binnenkort
 • LES 3 – volgt binnenkort
 • LES 4 – volgt binnenkort
 • LES 5 – volgt binnenkort

De lessen vinden in series van 5 weken plaats:

DATA

De lopende data die nu gepland zijn (onder voorbehoud van voldoende deelname):

Serie 1 – nieuwe data volgen

Serie 2* – nieuwe data volgen

(*Heb je serie 1 doorlopen, dan is dat makkelijker, maar geen voorwaarde)

KOSTEN

Per workshop voor de speciale coronaprijs van € 15,-

Per serie van 5 workshops voor de speciale coronaprijs van € 70.-

MATERIAAL

Voor de workshops heb je nodig:

Handletteren - materialen
 • (vul-)potlood 2H, HB, 4B
 • Mircopen minimaal 0,1 en 0,5 (steadtler pigment liner zijn het fijnst en gaan lekker lang mee!)
 • Verder: gum, puntenslijper, lineaal of gradenboog, papier (gewoon printpapier is prima om mee te beginnen, voor de echte werkjes raad ik goede kwaliteit tekenpapier aan, de diverse soorten bespreken we in de les)
 • Schetsblok met minimaal 120 grs papier voor de mooie werkjes.
 • NB Ook kun je bij mij een speciaal schetsschrift bestellen van 140 grs papier op A4 of A5, zodat je al je schetsen en werkjes netjes bij elkaar houdt. Altijd leuk om te zien hoe je werk zich ontwikkeld en groeit!
Handletteren schetsschrift

De materialen zijn indien gewenst ook los of als setje bij mij te bestellen en af te halen of op te sturen. (incl. verzendkosten dan)

SCHRIJF JE HIER IN!