De Jonge Monnik en de Adelaar (sprookjes schrijven)

Begin 2017 raakte ik in gesprek met schrijfster/journalist Lyda Westerink. Zij vertelde hoe Roodkapje voor haar als leidraad diende bij bijna al haar schrijfwerk. Alle elementen die een goed verhaal maken zitten in dat ene sprookje verwerkt.

Als kunstenaar en liefhebber van sprookjes en schrijven was mijn interesse direct gewekt. En binnen no-time kwam het plan op samen iets een project te starten. Dat project werd het geven van een cursus in het schrijven van sprookjes. Want schrijven en tekenen liggen heel dicht bij elkaar. Beeld en taal versterken elkaar, vullen elkaar aan en nemen soms elkaars plek in. Soms heb je aan een beeld genoeg, soms aan een paar woorden. Soms vullen beeld en woord elkaar aan en dat is waar wij onze connectie vonden. Als je schrijft ‘ze liep in het bos’, zegt dat nog niets over wie ‘ze’ is, hoe ziet ze eruit, wat draagt ze, wat voor figuur heeft ze, welke kleuren draagt ze. Hoe ziet het bos eruit, welke bomen, welke kleuren en geuren ervaart ze. Dat zijn dingen waar je, als je de zin ‘ze liep in het bos’ gaat tekenen, een duidelijk beeld bij moet hebben, anders kun je het niet tekenen.

Op deze manier versterken beeld en taal elkaar. Het tekenen geeft verdieping en detail aan het schrijven en dat is waar wij in onze cursus mee aan de slag gaan.

In 8 lessen nemen we je mee door alle fasen van het brainstormen, schetsen en schrijven. Aan het eind van de serie heb je dan je eigen sprookje geschreven, er 4 illustraties bij gemaakt en het geheel ingebonden in een elegante, eenvoudige omslag.

De Jonge Monnik en de Adelaar werd mijn eerste sprookje, maar zeker niet de laatste! Binnenkort kun je kennismaken met mijn tweede sprookje, maar hier alvast de een spread uit DE JONGE MONNIK EN DE ADELAAR. Binnenkort meer!

Veel plezier!

 

Pagina uit het sprookje 'DE JONGE MONNIK EN DE ADELAAR' van Eric Hage

Pagina uit het sprookje ‘DE JONGE MONNIK EN DE ADELAAR’ van Eric Hage