Alzheimer Kunst Project ‘WIE BEN IK?’

EXPOSITIE en VAREND TEKENEN VOOR ALZHEIMER KUNSTPROJECT ‘WIE BEN IK?’

EXPOSITIE OPENT IN STADSKANTOOR WEESP

Tussen begin 2018 en eind halverwege 2019 hebben we ruim 100 ‘zelfportretjes’ verzameld van mensen met en mensen rond hen met Alzheimer. De portretjes zijn verzameld in reageerbuisjes en momenteel wordt er gewerkt aan de vormgeving van het geheel.

Vanaf 18 september tot eind oktober zal het werk ten toon gesteld worden in het Stadskantoor Weesp in het kader van Alzheimer Week Nederland. Het werk zal hier een maand lang te bezichtigen zijn. Na deze maand zal het gaan ‘rondreizen’, maar daarover later meer! De eerste nieuwe locatie is inmiddels bekend, hou ons in de gaten voor een update binnenkort!

Let op de openingstijden van het Receptie en informatiecentrum stadskantoor gemeente Weesp:

Openingstijden: maandag t/m donderdag: 8.30 – 17.00 uur, vrijdag: 8.30 – 12.00 uur en dinsdagavond: 17.30 – 19.30 uur

Entree is gratis!

TEKENEN VOOR ALZHEIMER TIJDENS VAARTOCHT

In het kader van de jaarlijkse Alzheimer week Nederland, organiseerde Weesp een week lang allerlei activiteiten rond het thema Alzheimer.

Zo ook een vaartocht in een van de fijne boten van de Watermelody voor mensen met alzheimer en hun familie en begeleiders. Tijdens deze tochten kon iedereen die wilde een tekening maken voor het kunstproject. Deze werden ook toegevoegd in een reageerbuisje aan het project.

De vaartochten vonden plaats op 19 en 20 september.

De vele gezichten van Alzheimer

‘WIE BEN IK’ is een kunstproject rond mensen met Alzheimer en hun (mantel-)zorgers. De ziekte Alzheimer gaat om verlies van identiteit, voor zowel de mensen die het treft, maar ook de mensen erom heen, familie, vrienden en vooral de (mantel-)zorggevers.

In dit project is de centrale vraag ‘Wie ben jij?’ ‘Hoe zie jij jezelf nu, op dit moment?’

Het antwoord wordt vormgegeven in een zelfportret. Op een stukje doorzichtig papier zijn de contouren aangegeven van een gezicht, de rest mag je helemaal zelf invullen. Het kan een gezicht worden, maar ook een boom, alleen een kleur, een tekst of mischien zelfs wel helemaal niets. Het zijn momentopnames, als een foto van je binnenkant. Hoe zie jij jezelf op dit moment. Wie ben jij op dit moment?

De vraag is van belang voor zowel de mensen die door Alzheimer getroffen zijn, als de mensen eromheen, want in hun zorg moeten ook zij zich vaak genoeg afvragen ‘Wie ben ik nog?’ ‘Wie ben ik zelf nog behalve zorggever?’ Maar ook ‘Hoe zie ik mijn moeder, vader, partner, vriend of vriendin nu ten opzichte van vroeger?’

Een (zelf-)portret gaat over meer dan alleen een gezicht tekenen, Het gaat om een gevoel, een beleving en die kun je vaak het best weergeven in vorm en kleur.

Iedereen kan meedoen. Thuis op je eigen moment of  tijdens een van onze tekenmomenten.

Samen met Lia Hagen, de initiatiefneemster van dit project, zijn we bij zorgcentra Oversingel en Hogeweyck langs geweest om met de bewoners en (mantel-)zorgers een portret te maken op afgesproken momenten. Deze waren meestal besloten, maar u kunt ook meedoen:

Per Mail/Post

Geef je naam en adresgegevens door, dan ontvang je van  via de post twee (of meer) voorgetekende velletjes. Hiermee kun je zelf jouw portret maken waar en wanneer je maar wilt. Stuur hem weer aan ons terug of breng hem langs, dan stop ik hem in een buisje en houden je op de hoogte van het project.

Studio

Of maak een afspraak en kom een keer langs bij Studio Eric Hage op Verlengd Buitenveer 15.

Alle buisjes worden verzameld in één werk wat op diverse plaatsen tentoongesteld zal worden.

‘Wie ben ik?’ is een initiatief van de werkgroep ‘Weesp dementie vriendelijk Alzheimer Gooi en Omstreken, Lia Hagen i.s.m Studio Eric Hage.