Indië-Herdenking

Na jaren van stilte en zwijgen heeft Weesp eindelijk zijn eigen Indie-Herdenking. Tijdens mijn eerste lange zomerexpositie ‘Herinnerdingen’ in de SynagogeWeesp ontstond het plan de Indië-Herdenking op te starten.

Met als thema ‘Herinnerdingen’ een maand in een synagoge zitten. Op 6 aug de Japanse vredesdag  vieren met een speciale middag en 1000 kraanvogels neerleggen ter herdenking van Hirosjima, dan kun je niet om de Indië-Herdenking op 15 augustus heen. De expositie was gepland tot de 11e, maar mw Frida Bodisco (voorzitster van de Stichting Vrienden voor de Synagoge Weesp) en ik kwamen samen tot de conclusie dat dit een prachtig moment was om een Indië-Herdenking te houden. Drie grote momenten uit de WOII leken in deze expositie samen te komen met de Japanse overgave herdacht in een Synagoge en het einde van de oorlog in het toenmalig Nederlands-Indië daar zo dichtbij in tijd. Die kans konden we niet voorbij laten gaan.

En dus werd de expositie een week verlengd en kon tussen alle herinnerwerken rond de kraanvogels de slachtoffers van Nederlands-Indië voor het eerst in Weesp herdacht worden. Een persoonlijke mijlpaal voor alle betrokkenen met een Indische achtergrond. Prachtig vormgegeven door Shelly Lapré met een voorouderdans en verhalen rond haar Herinnerkoffers.

Alles klopte. Een nieuwe traditie was geboren, we hopen het nog vele jaren te kunnen doen, want dat er een behoefte aan is, werd wel duidelijk.

Indië-Herdenking 2014