Over de dood gesproken

Hoe ga je om met je eigen sterfelijkheid

 

Praten over de dood is niet altijd makkelijk. De meeste mensen gaan dit soort grote onderwerpen liever uit de weg, maar wat als je er wel over na wilt ( of misschien wel moet) denken en praten. Wat als je zoekt naar antwoorden of gewoon eens wilt horen hoe anderen ermee omgaan? Wat is er allemaal mogelijk op het gebied van overlijden, rouw. Hoe kunnen rituelen daarbij helpen en hoe vind je een ritueel wat bij jou past? 

Dat zijn een aantal van de vragen die we gaan onderzoeken en proberen te beantwoorden tijdens de 3 workshops onder de titel:

‘OVER DE DOOD GESPROKEN’

“Omgaan met stervenden is als in een ongenadige spiegel kijken. Het naakte gezicht van je eigen paniek en van je grote angst voor pijn staart je aan. Alleen als je bereid bent naar je angst te kijken en deze te aanvaarden, zul je ’m in de ander kunnen verdragen.” Sogyal Rinpoche

’DE BEZINNINGSRUIMTE’ wil een plek zijn om elkaar te ontmoeten en te ondersteunen bij bezinningsvragen zoals deze. Geen fysieke locatie, maar een groep mensen die zich op persoonlijke en/of professionele basis bezig houden met grote vragen waar je niet zo snel een antwoord op vindt, maar wel mee bezig wilt zijn. (Maximaal 12 deelnemers)

Onderwerpen als ‘sterfelijkheid’, die van jezelf en de ander, levensvervulling, levensbeëindiging, geloofsbeleving bespreek je niet zo gemakkelijk. De drempel om het erover te hebben is hoog. Toch kun je de behoefte voelen om dat wel te doen.

Daarom willen wij mensen bij elkaar brengen die het er juist over willen hebben, die zoeken naar verdieping en nieuwe manieren om deze vragen juist wel bespreekbaar te maken. Niet alleen voor professionals als artsen, psychologen en uitvaartbegeleiders, maar juist voor gewone stervelingen, wat we in feite allemaal zijn!

Bezinningsruimte Weesp organiseert een dag om elkaar te ontmoeten, op zaterdag 1 februari 2020. Op deze dag kun je workshops volgen en in gesprek gaan met Eric Hage, Elvie Baarbé en Carola Kruijswijk.

WAAR & WANNEER

WANNEER: zaterdag 1 februari 2020

Van 10.00 tot 17.00 u

WAAR:
Adres: Synagoge Weesp

AGENDA

10.00 u – Entree en kennismaking, waarna we met penseel en inkt een Japanse Zencirkel tekenen om de dag mindfull en rustig te beginnen o.l.v. Eric Hage

11.00 u – Wat is er mogelijk en onmogelijk op het gebied van uitvaart, hier gaan we samen met Elvie Baarbe dieper op in.

12.30 u – Potlucklunch

13.30 u – De waarde van rituelen bij grote en kleine veranderingen in ons leven. Carola Kruiswijk neemt ons mee in een ritueel en laat zien hoe je zelf een ritueel kunt ontwikkelen.

15.00 u – We ronden de dag af met een handletter sessie, met potlood in letters een mooie herinnering aan de dag zelf maken mee o.l.v. Eric Hage

16.00 u – Napraten onder het genot van een drankje voor om samen de dag af te sluiten.

17.00 u – Eind

BIJDRAGE

WAT DRAAG JE BIJ?
€ 65,- voor een programma met vier workshops en een rituele afsluiting, koffie en thee
POTLUCK-LUNCH Het principe van een potpuck lunch is dat iedereen naar draagkracht wat meeneemt voor minimaal 2 á 3 personen. Op deze manier is er genoeg variatie en blijft het voor iedereen betaalbaar. Wij zorgen voor zelfgemaakte soep en brood. (Allergie of dieetwensen? Laat het ons op tijd weten, dan houden we hier graag rekening mee!)

Heb je een kleine beurs? Neem dan even contact op voor een passend bedrag.

AANMELDEN

Aanmelden kan via het INSCHRIJFFORMULIER, geef hier ook even aan als je meer info wilt over een aangepaste prijs. Of bel naar 0294 415 125.

Download onze flyer

WIE ZIJN WIJ

ERIC HAGE

Eric is al ruim 25 jaar actief als kunstenaar in Weesp (fotografie, tekenen, kalligrafie, ruimtelijk en conceptueel werk) met daarin als rode draad vooral een diepe interesse voor ‘grote’ vragen als ‘hoe gaan we om met dood en sterven’ en ‘wat is de waarde van herinneren’. Via allerlei projecten en werk in o.a grafische vormgeving, uitvaartfotografie, het vastleggen van herinner-objecten en meer abstractere expositie-thema’s als ‘Ruimte’, ‘Licht’, ‘Leegte’ en ‘Stilte’, heeft ze de laatste jaren de stap terug gemaakt naar een eerste grote liefde: die voor het woord en de geschreven taal. Zowel in het zelf schrijven, maar vooral ook in de kalligrafie en het tekenen/illustreren van teksten.

Het Boeddhisme neemt daarin ook een steeds grotere plaats in wat het werk een extra verdieping geeft, zowel in onderwerp als uitvoering. Met name het Tibetaans en Zen boeddhisme vormen een belangrijk onderdeel van deze, vooral persoonlijke, zoektocht die zijn weerslag vindt in het werk.

Zowel het tekenen als kalligraferen en handletteren zijn vaak ook een vorm van meditatie, waarin je eerst tot rust komt en vanuit die rust weer tot het creëren van mooie dingen. Vaak zeggen mensen: ‘Ik/mijn leven moet eerst rustiger worden voor ik zoiets kan doen’, maar het werkt juist andersom! Door te tekenen en kalligraferen of handletteren, kom je tot rust en in die rust vindt je weer de energie om te doen wat gedaan met worden. Dat is o.a. wat u zult ervaren in de workshops deze dag en daarbij maakt u ook meteen twee mooie werkjes die meegenomen mogen worden naar huis.

ELVIE BAARBÉ

Elvie is sinds 3 jaar werkzaam in de uitvaartverzorging voor Weesp en omstreken en is sinds kort van vooral bekend van haar ‘Uitvaart per boot”. Met regelmaat voert ze mooie gesprekken over groot verdriet en van elke uitvaart leert ze.

“Aan afscheid nemen sterven we allemaal een beetje, het is misschien wel het moeilijkste wat we moeten doen.”

Juist door en in haar werk wil ze de dood en sterven uit de taboesfeer halen. Bijna iedereen vindt het een moeilijk onderwerp van gesprek. Stilstaan bij onze sterfelijkheid. Maar we gaan uiteindelijk allemaal dood. Met er over praten help je elkaar, hoe zie jij jouw toekomstig afscheid en wat zijn jouw wensen?

We leven ieder op onze eigen unieke manier, afscheid nemen kan ook op een unieke manier. Wat vinden we echt belangrijk en wat juist niet? Hoe en welke rituelen kunnen ons hierbij helpen? Vormgeven van een afscheid is steeds meer een persoonlijke aangelegenheid, met respect voor persoonlijke, creatieve keuzes en rituelen. Traditionele, kerkelijke rituelen maken steeds vaker plaats voor alternatieve persoonlijke rituelen. Regelmatig wordt er tijdens uitvaarten geproost op het leven. Hoe verhoud jij je tot jouw eigen dood en tot de dood van een geliefde? Hoe wil je herdacht worden en wat past daarbij? Wat past bij jou?

Dat zijn enkele van de vragen waarmee zij deze dag aan de slag gaat.

CAROLA KRUIJSWIJK

Carola is ruim 8 jaar werkzaam als levensvragenconsulent en ritueelbegeleider. Zij geeft regelmatig lezingen en workshops over en rond haar werk en dat komt ze binnenkort ook in Weesp doen.

Over haar workshop:

“Sterven: het is als het betreden van een onbekend terrein, zonder landkaart of tomtom. In onze samenleving staan er hekken en waarschuwingsborden voor:

‘Levensgevaar! Betreden op eigen risico!’

Toch kom je er op een dag terecht. Daar sta je, eenzaam in de ruimte. Maar kijk om je heen: je kunt merkpunten zien. Het lijken toevallige hoopjes stenen, maar dat zijn het niet: het zijn steenmannetjes die pelgrims voor elkaar hebben achterlaten om elkaar de weg te wijzen.

Van generatie op generatie hebben mensen elkaar de kunst van het sterven geleerd. Ze lieten steenmannetjes voor ons achter. En die nodigen ons uit om pelgrims te worden in het land van leven en sterven.

In deze workshop verken je welke rituelen er zijn om verschillende fasen van het leven en sterven te markeren.

Deze workshop is voor jou, als je zelf binnenkort gaat sterven, of als je leeft met een naaste die binnenkort gaat sterven, of als je je leven wilt verrijken met het besef van sterveling zijn. Je bent ook welkom als beroepskracht in de zorg, maar de nadruk ligt op jouw eigen sterfelijkheid.”

Download onze flyer