Hellingsticker maakt rolstoeltoegankelijkheid zichtbaar

Wie zich met rolstoel, rollater of scootmobiel door Weesp beweegt merkt al snel dat veel plekken nauwelijks of niet toegankelijk zijn. Schuinaflopende, met straatmeubilair, borden, fietsen en uitstalling van winkels volgebouwde stoepen die je de straat opdwingen. Winkels, restaurants en bedrijven met hoge drempels waar je niet binnen kunt. Winkels waar gangpaden zo volgebouwd worden dat hele afdelingen onbereikbaar zijn. Een afwatergeul midden in de belangrijkste winkelstraat waar rolstoelen, rollatoren, maar ook kinderwagens en kleine kinderen op hun fietsje of step regelmatig niet zonder vastlopen of omvallen doorheen komen. En alle onbegaanbare wandelpaden waar je met je wielen vastloopt in de houtsnippers en schelpengrind.

Gevaarlijk

In een rolstoel rijden is op zich al een uitdaging, een kunst die geleerd moet worden. Om stoepen op en af te komen zonder om te vallen of jezelf uit je stoel te lanceren. Hellingen op en af komen zonder omkiepen en op tijd stil staan naar beneden toe zonder andere voetgangers voor hun sokken te rijden. Maar om nou circus-achtige capriolen te moeten leren om jezelf een steile helling op te duwen en dan nog zo balanceren dat je een zware deur open kunt duwen, lijkt mij iets teveel gevraagd. Het is mij in ieder geval nog nooit gelukt. Zoals bij alle restaurants, winkels, bakkerijen waar je zonder hulp niet binnen kunt door hoge drempels en zware deuren, soms allebei tegelijk. De helling die gebruikt wordt aan de voorkant bij de Van Houtenkerk is zo steil dat het zelfs gevaarlijk is.

Het maakt winkelen en uitgaan in Weesp niet alleen on-aantrekkelijk, maar voor veel mensen zelfs onmogelijk. En dat is zonde, voor de mensen die nu niet uit gaan, maar ook voor de bedrijven die klandizie mislopen.

Onzichtbaar

Het stadhuis heeft een invalide-ingang, maar deze is niet open tijdens evenementen als korenfestival, concerten of cultuurprijsuitreikingen. Dan sta je in de regen te wachten op een toevallige voorbijganger of bezoeker die binnen op zoek wil naar iemand om de deur naar de lift open te doen. Een soortgelijk probleem doet zich ook voor in de kerken en expositieruimtes van Weesp.

Hier en in sommige winkels en bedrijven kun je als rolstoeler en met rollator op het oog niet binnen, maar bij navraag heeft men een achteringang waar niemand van weet of blijkt er wel degelijk ergens een hellingplank te zijn en is men ook bereid die voor je neer te leggen als je erom vraagt. Alleen om dit te vragen moet je naar binnen en om binnen te komen heb je een helling nodig.

Denken in oplossingen

Het is niet altijd onwil of onkunde van de betreffende locaties dat de helling niet standaard buiten ligt. Soms zijn stoepen zo smal dat andere voetgangers erover struikelen en soms moeten winkeliers blijkbaar extra belasting betalen als ze de helling op de stoep leggen wat het voor hen weer minder aantrekkelijk maakt hun rolstoelvriendelijkheid te verhogen.

De hellingsticker

Daarom daag ik Weesp uit in 2018 toegankelijkheid aan te pakken! Als opstart heb ik alvast de ‘hellingsticker’ ontwikkeld, want dit is iets wat we samen kunnen doen.
Met de hellingsticker worden ‘verborgen’ hellingen en ingangen zichtbaar gemaakt, door te wijzen naar de extra ingang of hoe men de winkelier kan laten weten dat men een helling nodig heeft. Dit kan al heel eenvoudig door vermelding van een telefoonnummer wat gebeld kan worden of een extra deurbel op een bereikbare plek waarmee van buitenaf aangegeven kan worden dat iemand de helling nodig heeft. Heeft u een monumentenpand waar niets op de buitenmuur bevestigd mag? Denk dan eens aan een verplaatsbaar paaltje met het bordje erop om naast de deur te plaatsen.

Extra tips:
Nodig mij uit! Binnen Weesp kom ik graag langs om mee te kijken naar uw rolstoeltoegankelijkheid. Het kost alleen wat tijd en misschien een kop thee als het gezellig wordt.

De hellingstickers zijn zelf uit te printen of als watervaste sticker of schroefbaar bordje bij mij te bestellen! Heeft u speciale wensen voor aanduidingen op het bordje? Laat het weten, ik denk graag mee!

En nog een laatste tip: een bordje met rolstoel op de deur is nog geen invalidentoilet. Maar dat is een heel ander verhaal!

De hellingstickers zijn zelf uit te printen of als echte sticker of schroefbaar bordje bij mij te BESTELLEN.

 

TOT SLOT

Wie een stapje verder wil gaan, snuffel hier eens rond, hier vindt u allerhande tips en trucs om uw bedrijf werkelijk rolstoelvriendelijk te maken:

nederlands-instituut-voor-toegankelijkheid.nl