Geef KUNSTenaars de ruimte!

Woord van de dag – ‘Kunst’ is zoveel meer dan ‘troost’ en ‘afleiding’, zoveel meer dan ‘hobby’ en ‘leuke bezigheid’.
Kunst is de ziel en motor waarop de wereld draait:


Wie ontwerpt de woningen waarin we leven, de gebouwen waarin we werken, Wie ontwerpt en bouwt de kerken waarin we samenkomen, de beelden en schilderijen van alle Boeddha’s, Jezussen, Maria’s die zoveel voor zoveel mensen betekenen. Wie maakt de muziek die we met zijn allen zingen en naar grijpen als we steun en herkenning zoeken, Wie maakt de programma’s, docu’s en films die we met zijn allen dagelijks bekijken op tv, computer en in bioscopenWie maakt de decors voor al die films, docu’s en theatervoorstellingen.Wie ontwierp de telefoons, computers, ipads die we met zijn allen dagelijks gebruiken en die ons nu met elkaar helpen verbinden.Wie ontwierp de bank, het bed, de tafel waar je aan leeft, de kleding die je draagt, de schoenen aan je voeten,Wie schreef de boeken die je leest, het lesmateriaal waar je kinderen dagelijks van lerenWie ontwierp de posters en flyers die je overal vertellen welke aanbiedingen er in je favoriete winkels zijn.Wie ontwierp de borden waar je van eet, de bekers en kopjes waar je uit drinkt.


Wie creëren ieder voorwerp wat je ooit in je leven hebt gebruikt en nog zult gebruiken? De kam de borstel, het pincet, ja zelfs het wc-papier wat je zo graag gebruikt!En wat dacht je van die auto waar je zo trots op bent met die mooie kleur, dat mooie interieur, dat stoere leer, die boot, dat vliegtuig waarmee je op vakantie gaat. De stal waar de dieren die je eet leven en het zadel en tuig voor het paard waarop je rijdt.
En heb je je al gerealiseerd wie die mondmaskers ontwierp, die handschoenen, dat ziekbed, die beschermende kleding, dat beademingsapparaat die de laatste weken zoveel levens hebben gered.
Alles, werkelijk alles wat ooit door mensen is gemaakt en gebruikt wat niet direct uit de natuur kwam, is ooit door kunstenaars ontworpen, bedacht en gemaakt.


Al die ontwerpers, bedenkers, makers zijn kunstenaar tot op het bot. De mens is gemaakt om creatief te zijn, we kunnen niet anders. Zonder creativiteit groeien we niet, ontwikkelen we ons niet, niet als individu, niet als soort en niet als land en niet als cultuur.


De Nederlandse cultuur is gebouwd op kunstenaars die iedere dag opnieuw zich aan elkaar optrekken. Zonder een Rembrandt, een van Gogh, een Amsterdamse School, wat zou de Nederlandse cultuur nog voorstellen op het wereldtoneel? Zonder een Anouk, een Jaap van Zweden, een van Dantzig, een Hans van Manen en zo gaat de lijst oneindig door!

We inspireren elkaar en brengen elkaar op nieuwe ideeën, waardoor de wereld groeit en wij als mens, als land en cultuur ons kunnen blijven ontwikkelen en groeien. Creativiteit is inherent aan leven. Zelfs planten zijn creatief, vinden nieuwe manieren om tussen asfalt en stenen zich een nieuwe weg naar het licht te bewegen. De cel die zich ontwikkelt tot mens, tot nieuw leven in een baarmoeder, dat uitgroeit tot de mens die wij nu zijn. Zonder deze creativiteit die zo diep geworteld is in ons bestaan zouden wij niet zijn wie we nu zijn, zouden we niet kunnen doen wat we nu doen, niet kunnen leven zoals we nu, vandaag, op dit moment, leven.


Denk daar eens aan als je weer zegt dat kunst niet nodig is in deze wereld en drink dan nog maar eens een kopje koffie uit dat koffiezetapparaat wat je zo fijn vindt en zet nog maar eens je favoriete muziek of film op ter afleiding van alle chaos en drukte om je heen of lees nog maar eens je favoriete boek met die fijne leesbril die je zo goed staat in die fijne stoel die zo lekker zit in je favoriete broek en shirt die zo heerlijk zitten en sta eens werkelijk stil bij al die kunstenaars door de eeuwen heen die hoe jij leeft in de wereld van vandaag mogelijk hebben gemaakt!


Eric Hage
Zelfstandig kunstenaar Grafisch vormgever, kalligraaf en fotograaf,

Die ondanks fysieke beperkingen, (dankjewel ontwerper van mijn rolstoel!) iedere dag creëert en werk maakt waar anderen weer inspiratie uit putten en ja, soms troost en moed om door te gaan en gewoon de dag door te komen, zoals ook ik door de kunst van anderen net dat beetje moed vond om mijn zware dagen door te komen. Waardoor op een andere dag misschien wel zij iets maken waar de wereld als geheel ook weer een stukje mooier en beter en handiger wordt.


GEEF CREATIVITEIT DE RUIMTE, GEEF KUNST DE RUIMTE, WIJ BOUWEN AAN DE WERELD VAN VANDAAG ÉN MORGEN!! Zonder kunst(enaars) geen toekomst!

#geefkunstderuimte, #15mei2020,