Q is for Question

Nog voor ik mijn ogen kan openen voel ik het al. Een lage voltage stroom zet mijn hele lichaam onder spanning. Van grote teen tot kruin voelt het traag, dik tintelend. De droom waar ik net uit wakker werd verdwijnt meteen in het vergeetgat, nog voor ik me kan herinneren waar het over ging, maar de spanning die erin teweeg werd gebracht heeft zich omgezet in deze stroomsensatie. Met gesloten ogen graai ik naar de sjaal die ik gisteravond pas in bed afdeed en bij me hield.
Nog onder de dekens wurm ik de sjaal om mij heen over mijn rug en rond mijn armen. De uiteinden aan de voorkant draai ik om elkaar heen en trek de sjaal strak. De druk die hiermee rond mijn armen en bovenlijf ontstaat leid alle energie daar naartoe en laat de spanning wegstromen. Zo blijf ik liggen, als in een stevige omhelzing die alle spanning uit me weg helpt vloeien. Deze truc heb ik 3 dagen geleden gelezen en pas ik nu voor de derde dag toe. Ook nu weer helpt het de spanning, waar ik normaal al in overprikkelde staat de dag mee zou beginnen, neutraliseren.

Terwijl ik wacht tot mijn lijf rustiger voelt zoek ik de meditaties van Deepak Chopra op de app in mijn telefoon. Een serie meditaties op alfabet, die mede dankzij zijn rustige stem fijne momentjes in de dag brengen. Ik zet hem op shuffle, leg hem weer neer en grijns bij het horen bij welke letter hij begint.

Twee uur later zit ik bij de psychologe. Vorige week hebben we een vragenlijst doorgewerkt, vandaag krijg ik de uitslag. Het zal het begin van een antwoord zijn op de vraag die me al het grootste deel van mijn leven achtervolgt: ben ik autistisch? En zo ja, hoe autistisch ben ik dan en hoe kan ik daar beter mee om gaan dan ik tot nu toe heb gedaan. Al mijn hele leven worstel ik met angsten, onvermogen op meerdere gebieden en onnoembaar veel andere dingen die ik nooit bespreek of zelfs maar kan benoemen, maar die mijn leven dusdanig belemmeren dat ik nu eindelijk wil weten hoe het zit. Het is na 57 jaar niet genoeg meer om in mijn eentje te worstelen met deze dingen en keer op keer in overspanning en depressie terecht te komen, omdat het me steeds weer niet meer lukt om te doen alsof alles goed gaat.
Vorige week heb ik eindelijk het deksel van de put open durven trekken en de meest in het oog springende zaken hardop kunnen en durven benoemen. Vandaag krijg ik dan eindelijk antwoord op ‘The Question’.

Dat antwoord is bevrijdend en geruststellend, nee, ik ben niet gek! Alles waar ik mee worstel heeft een naam, valt onder een noemer. Wat ik altijd al dacht en voelde klopt. Van alle mensen in de wereld is zo’n 80% linksbreiner, lineair denkend en 20% rechtbreiner, beelddenker. Ik wist al dat ik beelddenker ben, wat ik niet wist, is dat dit verbonden is met autismespectrumstoornis (ASS). Ik hou van een goed onderzoek en nieuwe dingen leren, niets fijner dus dan nu een onderzoek naar wat autisme precies inhoud te mogen doen. Wat is het, hoe ontstaat het, hoe ga je ermee om? Hier begon ik drie weken geleden al mee toen de beslissing viel dit te moeten gaan uitzoeken en er gaat een wereld voor me open. Niet alleen over autisme, maar over de wereld en mensheid als geheel.

In de wereld waarin we leven is autisme een ‘afwijking’, een ‘stoornis’, die term zit ook in de naam. Maar zo wil ik het niet zien. Ik hou niet van labels, mensen zijn zoveel meer dan de etiketjes die ze opgeplakt krijgen en geloof me, ik weet waar ik het over heb met alle labels die ik al gehad heb in mijn leven. Labels zijn niet bedoeld om mensen in hokjes te kunnen stoppen, labels zijn slechts handig als tabblad in dat grote boek wat leven heet en waar we hier en daar een gebruiksaanwijzing voor kunnen gebruiken.

‘Live the question’ zegt Deepak Chopra. En dat is wat ik de komende tijd ga doen. Wat houd autisme voor mij in, wat gaat het me leren over mijzelf, welke handvaten gaat het me brengen om beter om te kunnen gaan met alle kronkels in mijn brein waar ik nu al zo lang mee worstel. Ik ben een rechtsbreiner, een beelddenker, kunstenaar en nog zoveel meer en dit onderzoek gaat me leren hoe ik eindelijk meer mijzelf kan zijn in deze lineair ingestelde wereld. Voor wie deze vraag met mij mee wil leven zal ik af en toe verslag uitbrengen.
De enige vraag waar ík me vandaag verder nog mee bezig hoef te houden is hoe de workshop boekreparatie, die ik morgen voor mijn mede-vrijwilligers in de bibliotheek mag geven, zal gaan.

“Q stands for question. Today i will peacefully witness with my unanswered questions. today i will have patience with everything that remains unsolved in my heart. Today i will love the questions themselves, like locked rooms and like books written in a foreign language. Today i will not look for the answers cause even if they were given to me i would not know their meaning. Today i will realise that i need to experience everything, that at present i need to live the question. i will be aware of the question and very gradually, without even noticing it, i will find myself experiencing the answer. maybe not today, maybe when i really need the answer.”
Deepak Chopra ‘The soul of healing affirmations’