Woord van de dag 'Normaal'

Woord van de dag ‘Normaal’

– ‘Terug naar normaal.’ We wijzen elkaar steeds op dat ‘normale’ leven zoals we dat gewend waren. Wat is ‘normaal’?

‘Norm’- Een vastgestelde regel die we aannemen als kloppend of waar. ‘Aal’- Een glad, soepel dier dat makkelijk overal tussendoor glijdt. De norm is niet overal gelijk, is aan verandering onderhevig, past zich aan situaties aan.

Mijn normaal is niet jouw normaal. Voor jou kan dat zijn sporten, werken, reizen. Iedere dag naar school, ’n ziekte overleven. Of werken met wilde dieren in de binnenlanden van Afrika. 

Overal bepaalt ieder voor zich zijn eigen ‘norm’ en samen proberen we te bepalen wat het zou moeten zijn voor al onze levens bij elkaar. Normaal is dan wat we zelf zo noemen. In de wereld vandaag lijkt weinig meer ‘normaal’. Afstand houden, niet aanraken, binnen blijven. Hoe balanceren we dit ’oude’ en ‘nieuwe’ normaal.

De vlinder heeft gefladderd, de wereld is verandert. Het virus is er, mensen zijn overleden, families ontregeld, bedrijven op de helling, economieën aangetast. Er is geen weg terug. We zoeken houvast, zekerheid. Komt er ’n nieuw virus, verliezen we onze baan, gezondheid, ’n dierbare? Of vinden we nieuwe vrienden, werk wat beter bij ons past of geluk in loslaten van alles wat we denken te wensen en weten.

Verandering zit in alles. Iedere ademhaling, ieder zaadje wat ontkiemt, iedere seconde is ’n kans om iets heel nieuws te beginnen. Sommige veranderingen zien we niet meer. Iedere dag wakker worden, de volgende ademteug. Ze zijn ‘normaal’. Dat de wereld verandert weten we, alleen wel graag volgens onze wensen, in ons tempo en in de richting die wij kennen en wensen.

Zo niet, dan hebben we liever dat alles blijft zoals het ‘hoort’, dan willen we blijven bij ’normaal’. Verandering is dan ineens vreemd en eng en raar. Maar verandering hoort bij het leven, verandering ís normaal. En dat wij dat soms vergeten en liever niet willen, ook!

Wat we vandaag kunnen doen is de dag proberen te begroeten zoals hij is, nu, hier, in dit moment. Er is geen wacht-tijd, alleen maar leef-tijd. Ieder moment is een keuze, een verandering in wording. Be-Leef het, hoe en waar je ook bent!

#Normaal#corona#Leven#acirclewontfitinasquare