1000 kraanvogels

Als onderdeel van de solo-expositie ‘Herinnerdingen’ in de Synagoge Weesp (2013), wilde ik graag ook iets doen met het verhaal van de 1000 kraanvogels. Daarom heb ik in 3 maanden tijd 600 kraanvogels zelf gevouwen en tijdens de expositie de overige 400 gevouwen. Bezoekers kregen de kans een eigen kraanvogel te vouwen en toe te voegen aan de expositie om bij elkaar meer dan 1000 kraanvogels te maken.
De legende van de kraanvogel zegt dat deze 1000 jaar kan leven en dat wie ziek is, beter zal worden als hij er 1000 vouwt.
Sadako Sasaki was 2 toen de bom viel op haar huis in Hiroshima op 6 augustus 1945. Sadako leek ongedeerd na de blootstelling aan de bom tot ze 10 jaar later leukemie kreeg. De atoombom ziekte.

Haar vriend Chizuko kocht een gevouwen kraanvogel voor haar toen ze in het ziekenhuis lag, en vertelde de japanse legende van de kraanvogel.
Volgens de legende leeft een kraanvogel 1000 jaar, en als een ziek persoon 1000 kraanvogels vouwt zal hij weer beter worden.

Sadako vouwde kraanvogels. Ze hingen als een wolk boven haar ziekbed.
Toen ze op 12-jarige leeftijd stierf had ze 644 kraanvogels gevouwen Klasgenootjes vouwden de resterende 356 kraanvogels zodat er 1000 met haar meebegraven konden worden.

In 1958 werd er een monument opgericht in het Hiroshima Peace Park opgedragen aan Sadako en alle andere kinderen die gestorven zijn door de atoombom.

Elk jaar op 6 augustus, Peace Day, worden er duizenden papieren kraanvogels neergelegd aan de voet van sadako’s monument, door mensen die Hiroshima herdenken en hopen op vrede op aarde.
In de voet van het monument staat gegraveerd:

“Peace Crane, I will write peace on your wings and you will fly all over the world”
Sadako Sasaki, age 12
Het idee achter het project in de synagoge, is dat iedere kraanvogel staat voor een kind wat misbruikt, verwaarloosd, geslagen wordt, ziek is of in oorlog en andere slechte omstandigheden moet leven en werken. Kraanvogels staan voor hoop en dat is wat de gevouwen kraanvogel moet zijn, een symbool van hoop voor elk kind in zulke omstandigheden.
Na de expositie zullen de kraanvogels dan ook met een boodschap op de vleugels beschreven worden en uitgedeeld aan kinderen die ze kunnen gebruiken als symbool van iemand die aan ze denkt en ze liefde wenst, in nagedachtenis aan Sadako.

1000 Kraanvogels was onderdeel van de solo-expositie “Herinnerdingen” in de Synagoge Weesp 2013.

Het kraanvogelproject is ook te volgen op Facebook