ZomerExpo 2017 – WATER

“Sea of Sorrow” in Museum de Fundatie

ZomerExpo2017, 6e editie, thema ‘Water’

Voor de 5e keer heb ik meegedaan aan de selectieronde van de ZomerExpo en ook dit jaar wordt het werk geplaatst, dit jaar in Museum de Fundatie te Zwolle! Zo fijn dat het werk nu door een groot publiek gezien zal worden. Een mooier vervolg had ik niet kunnen bedenken voor “Sea of Sorrow”. Het werk wat ik vorig jaar maakte tijdens mijn zomerexpositie in de Synagoge Weesp.  Ieder vlaggetje van dit werk staat voor een van de vele duizenden vluchtelingen die omgekomen zijn op zee.

We worden regelmatig ‘overspoeld’ met getallen en nieuwsberichten over de vele vluchtelingen die dagelijks de dood vinden op de vlucht voor geweld en honger.  Zo veel dat de getallen bijna betekenisloos worden. Wie zit er achter die getallen, wie zijn die mensen, wat kunnen we, wat kan ík voor ze doen? Dat was mijn vraag.

Horrorverhalen

Op internet vond ik vorig jaar een lijst met gegevens over hoe vluchtelingen op zee omgekomen zijn. Van velen is niet meer dan een lichaam teruggevonden, zonder paspoort, zonder bewijs van wie ze zijn. Van evenzoveel zijn er alleen getuigenverslagen van hun bestaan tot het moment van hun dood. En van sommigen zijn naam, leeftijd en zelfs plaats van herkomst bekend, maar de meerderheid zijn naamloos en onherkenbaar aangespoeld of verdwenen. Vrouwen, babies, overboord gegooid en verdronken als ‘balast”. Kinderen, volwassenen, verdronken toen hun boot omsloeg door woeste zee of overbelasting. Ieder mens op ieder van die bootjes, heeft een verhaal. Stuk voor stuk zijn het mensen, met dromen, verlangens, liefdes, wensen, droeve buien, net als wij. Alleen zij vonden zichzelf in de omstandigheid van moeten vluchten om te overleven door oorlog, geweld en honger.

De lijst laat zich lezen als een horrorverhaal en gaat jaren terug. Om al die naamlozen een plek te geven begon ik het vlaggetjesproject, wat al snel uitgroeide tot een herinnerwerk, waarin ik de omgekomenen een stukje zichtbaarheid terug wi l geven. Al is het maar voor de vele familieleden en vrienden die wachten op een teken van leven van hun geliefde, die nooit meer zal komen…

Een fotoverslagje van de installatie: