Alzheimer Kunst Project

Alzheimer Kunst Project ‘WIE BEN IK?’

De vele gezichten van Alzheimer

‘WIE BEN IK’ is een kunstproject rond mensen met Alzheimer en hun (mantel-)zorgers. De ziekte Alzheimer gaat om verlies van identiteit, voor zowel de mensen die het treft, maar ook de mensen erom heen, familie, vrienden en vooral de (mantel-)zorggevers.

In dit project is de centrale vraag ‘Wie ben jij?’ ‘Hoe zie jij jezelf nu, op dit moment?’

Het antwoord wordt vormgegeven in een zelfportret. Op een stukje doorzichtig papier zijn de contouren aangegeven van een gezicht, de rest mag je helemaal zelf invullen. Het kan een gezicht worden, maar ook een boom, alleen een kleur, een tekst of mischien zelfs wel helemaal niets. Het zijn momentopnames, als een foto van je binnenkant. Hoe zie jij jezelf op dit moment. Wie ben jij op dit moment?

De vraag is van belang voor zowel de mensen die door Alzheimer getroffen zijn, als de mensen eromheen, want in hun zorg moeten ook zij zich vaak genoeg afvragen ‘Wie ben ik nog?’ ‘Wie ben ik zelf nog behalve zorggever?’ Maar ook ‘Hoe zie ik mijn moeder, vader, partner, vriend of vriendin nu ten opzichte van vroeger?’

Een (zelf-)portret gaat over meer dan alleen een gezicht tekenen, Het gaat om een gevoel, een beleving en die kun je vaak het best weergeven in vorm en kleur.

 

Iedereen kan meedoen. Thuis op je eigen moment of  tijdens een van onze tekenmomenten.

Samen met Lia Hagen, de initiatiefneemster van dit project, gaan we bij zorgcentra Oversingel en Hogeweyck langs om met de bewoners en (mantel-)zorgers een portret te maken op afgesproken momenten. Deze zijn meestal besloten, maar u kunt ook meedoen:

 

Per Mail/Post

Geef je naam en adresgegevens door, dan ontvang je van  via de post twee (of meer) voorgetekende velletjes. Hiermee kun je zelf jouw portret maken waar en wanneer je maar wilt. Stuur hem weer aan ons terug of breng hem langs, dan stop ik hem in een buisje en houden je op de hoogte van het project.

 

Studio

Of maak een afspraak en kom een keer langs bij Studio Eric Hage op Verlengd Buitenveer 15.

Alle buisjes worden verzameld in één werk wat op diverse plaatsen tentoongesteld zal worden.

‘Wie ben ik?’ is een initiatief van de werkgroep ‘Weesp dementie vriendelijk Alzheimer Gooi en Omstreken, Lia Hagen i.s.m Studio Eric Hage.