Werk nr 90 in de catalogus van ZOMEREXPO2019 in museum De Fundatie, Zwolle

Zomerexpo 2019 – Europa

Voor de 5e keer mocht ik mijn werk afgeven bij het museum de Fundatie, voor expositie tijdens de ZOMEREXPO2019. Thema Europa dit jaar! En het is weer een prachtige expositie, dus ga vooral kijken!

Het verhaal achter het werk…

Het was even zoeken wat ik met het thema Europa wilde, maar uiteindelijk kon ik niet uit onder het verleden, want daar liggen mijn roots. Europa is groot geworden door eeuwen van kolonisatie. Mijn geschiedenis begon bij een van die Nederlandse kolonialen die een kind verwekte bij een inlandse vrouw. Later kwamen daar twee opa’s bij die als marinier dienden in het voormalig Nederlands-Indië. Eén van hen stierf aan de Birma spoorlijn, de ander werd mijn stief-opa, de soldaat waarmee mijn oma en moeder naar Nederland kwamen. Hierdoor werd al snel duidelijk dat dit hier de link lag met het expositie-thema Europa.

Ik koos ervoor een speciaal gevouwen kaart te tekenen zoals ze die op de schepen gebruikt zouden kunnen hebben, maar dan in zeer vereenvoudigde versie. Een met grafiet getekende wereldkaart met hierop de belangrijkste routes waarlangs men vanaf Europa de wereld veroverde. De routes naar de Oost, Zuid-Afrika, Amerika ze staan er op. En ook een lijstje wat ik vond met daarop het aantal kolonies wat ieder Europees land had. Zo had o.a. Engeland er 115 en Nederland 29.

De rijkdom die we nu kennen in Europa werd vooral vergaard tijdens de eeuwen van kolonisatie en daarmee drukte Europa zijn stempel op de wereld. Een indruk die nog steeds zichtbaar en voelbaar is.

In mijn geschiedenis heb ik daarvan de gevolgen gezien, waaronder onderdrukking, rassenhaat, discriminatie, buitenechtelijke kinderen die niet erkend werden en naamloos in de geschiedenis verdwenen, kinderen, meisjes, die moesten knokken om erkend te worden, omdat ze anders geen naam hadden en niet mochten trouwen. Maar ook getraumatiseerde soldaten die nooit meer hetzelfde werden en ook zij moesten leven met wat zij hadden meegemaakt en gedaan.

En het is nog niet klaar, de gevolgen van daden uit de geschiedenis werken nog iedere dag door in ons heden en niet alleen bij mij, maar iedereen die er op een of andere manier aan verbonden is. Aan het verleden kunnen we niets veranderen, wel aan hoe we er nu mee omgaan in de keuzes die we maken.

Mijn keus is het doorgeven van verhalen, van lessen die geleerd werden, zowel van wat niet goed was, als van wat wel goed was. Dat is wat ik met deze kaart weer even onder de aandacht wilde brengen.

Op het werk kan tot 30 augustus gestemd worden, de winnaar verdient hier 2500 euro mee. Een mooi bedrag wat ik graag zou willen inzetten voor een nog nader te kiezen project, waarmee ik mijn missie kan voortzetten. Het doorbreken van taboes en het openbreken van in ieder geval een aantal van al die verzwegen verhalen.

Mijn werk is catalogusnr 90. Kijk HIER als je wilt stemmen of als je meer wilt weten over de Zomerexpo2019!

Alle werken in de expositie zijn ook te koop, in de expositie ligt alleen de kaart, maar bij verkoop wordt hij geleverd in de bijbehorende, handgemaakte houten bewaarkoffer!

De Zomerexpo2019 is te bezichtigen in Museum de Fundatie, Zwolle en Kasteel Nijenhuis, Heino/Wijhe tot 1 september!